Hemslöjdens Dag 2020 – arrangörsinfo

Är du med och arrangerar en aktivitet för Hemslöjdens dag? Då har du hittat rätt! På den här sidan kommer vi att fylla på information till dig som är med och gör Hemslöjdens Dag till en inspirerande dag. Vi kan tillsammans skapa en slöjdgemenskap, fysiskt som digital. Slöjda så det märks!

Vad kul att du är här!

Den 5 september är det dags för Hemslöjdens Dag 2020! I Slöjdkalendern kan du se vad som är på gång!

På denna sida kommer vi som jobbar med Hemslöjdens dag på riksförbundets kansli löpande fylla på med information, material och tips fram till Hemslöjdens dag den 5 september 2020.

Längre ned på sidan hittar du årets affisch och en beskrivning över hur du lägger in en aktivitet i Slöjdkalendern.

Tack för att du och din förening är med och skapar Hemslöjdens dag!

Monogram & Bomärken är årets tema

Det övergripande temat för Hemslöjden är i år mönster och symboler, därför har årets Hemslöjdens dag temat monogram och bomärken. Vi hoppas att temat ska inspirera till att skapa och slöjda i många olika material!

Nålbrev i skinn och kläde med broderat bomärke

Nålbrev i skinn och kläde med broderat bomärke.

Kollage som visar olika monogram

Ordet monogram betyder att en bokstav symboliserar ett helt namn och kan bestå av en eller flera bokstäver, initialer.

Att arbeta digitalt med Hemslöjdens dag

I dessa tider kan det kännas osäkert att arrangera ett evenemang även om det ligger en bit fram i tiden. Vi har därför samlat ihop olika tips och manualer du kan använda för att kunna jobba mer digitalt. Det finns många olika sätt att satsa på en digital närvaro under Hemslöjdens dag.

 • En broderitävling i Östersund där man valde att flytta ut vernissagen till trottoaren.
 • Västarvet har en sida om karantänslöjd.
 • Västarvet har även gjort en gedigen sammanfattning av olika program för onlinemöten. 
 • Hemslöjdsföreningar- och förbund i Västra Götaland har tillsammans med hemslöjdskonsulenterna skapat broderiutmaningen Djur & odjur för att skapa slöjdgemenskap på distans.
 • Jönköpings läns hemslöjdsförbund har ett projekt som heter Slöjdrutan. Rutor delas och och skapas, därefter sätts de samman till bland annat en digital utställning.
 • Västmanlands slöjd- och hantverksföreningar bjuder tillsammans med Västmanlands läns hemslöjdsförbund in till en utställning på temat Slöjda som du känner. Utmaningen är att skapa mönster, symboler, monogram eller bomärken utifrån ens upplevelser under coronapandemin.
 • Här är Hemslöjdens manual för webben som visar hur man lägger upp aktiviteter i Slöjdkalendern och uppdaterar sin föreningssida.
 • Instagram har en manual för hur man startar en livevideo.
 • Det går också att sända live via Facebook, här finns deras manual.
 • Glöm inte bort Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum där det finns drygt 45 000 föremål registrerade.
 • Genom att använda hashtags på Instagram kan du nå fler i din målgrupp. Du kan också skapa en helt ny hashtag där du kan uppmana andra att lägga upp bilder för att dessa ska samlas på samma ställe.
 • Den gemensamma hashtagen för årets Hemslöjdens dag är #hemslöjdensdag2020. Alla aktiviteter som har koppling till Hemslöjdens dag kan taggas och marknadsföras genom hashtagen.
 • Skapa en grupp på Facebook för din digitala idé, där man kan diskutera och dela med sig av bilder på det man skapar eller tankar kring ämnet. Ett slags forum helt enkelt.

Här är också ett dokument med länkar och information samt utbildningsmaterial för Microsoft teams, Zoom och Google meet.

Är du osäker på vad som gäller för fysiska träffar kan du läsa aktuell information på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Mer inspiration

Den 7 maj släppte Hemslöjdens förlag två nya teknikhäften; Ändra och Brodera retro, du hittar också mer information på förlagets hemsida.

Ändra är det tredje häftet i serien Lappa & Laga, författarna är Katarina Evans och Katarina Brieditis. Det nya häftet ger dig kunskapen, inspirationen och modet att skapa din egen couture av det som redan hänger i garderoben.

Brodera retro ger retroklassikerna nytt liv. Brodösen Carina Olsson tolkar mönster vi känner igen från porslin, mattor och tyg och visar hur de kan översättas till broderier.

Tidningen Hemslöjd har många roliga slöjdtips och intressanta artiklar att förkovra sig i.

Vi har samlat alla våra inlägg med slöjdtips här och fyller löpande på med nya.

Här har vi också samlat tips på sidor där du hittar mer slöjd.

Hemslöjdens Dag i Slöjdkalendern

Har ni hittat på bästa aktiviteten? Publicera den i Slöjdkalendern så att det blir lätt för besökare att se hela utbudet och att länka till i sociala medier.

Skriv gärna ”Hemslöjdens Dag” i rubriken och ifall aktiviteten är digital, t.ex. ”Hemslöjdens Dag: Digital föreläsning om bomärken”.

Se instruktionsfilmen nedan om du vill lära dig hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Vi vill gärna veta vad ni gör så att vi kan tipsa media och sprida ordet. Mejla gärna länkar till event till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org

Medlemsvärvartävling

Precis som förra året har vi detta år en medlemsvärvartävling som inleds 5 maj och pågår fram till Hemslöjdens dag den 5 september. Den förening som rapporterar in flest nya medlemmar i medlemsdatabasen fram till 5 september koras till vinnare. Vinsten är en föreläsning med en av författarna till Hemslöjdens teknikhäften. I år beräknar vi antalet nya medlemmar procentuellt för att det ska bli mer rättvist.

#hurmärkerdu

Stryka på en namnlapp, karva initialer, brodera monogram eller skriva med märkpenna? I sommar pågår vår Instagramtävling som innebär att man ska märka ett föremål eller ett plagg på valfritt sätt i valfri teknik och lägga upp på Instagram under hashtagen #hurmärkerdu samt tagga @hemslojden. Vinnare utses i samband med Hemslöjdens dag den 5 september.

Vill du sprida ordet om tävlingen får du gärna dela inläggen eller ladda ner en av dessa kampanj-affischer. De finns på svenska och engelska samt en ifyllbar pdf där du kan översätta till valfritt språk.

#hurmärkerdu

#hurmärkerdu engelska

#hurmärkerdu ifyllbar

Kampanjbilder för Hemslöjdens Dag

Ibland är det svårt att hitta rätt bild. Därför har vi tagit fram en affisch för Hemslöjdens Dag 2020, använd den mycket och gärna!

Affisch Hemslöjdens dag 2020

Bild för Slöjdkalendern

Omslagsbild till Facebook

Om du vill skapa en egen affisch kan du få matnyttiga tips i manualen för vår visuella identitet! I manualen kan du bland annat se hur logotyp, typsnitt, färger, mönster och bilder kan och bör användas.

Läs manualen här.

Här finner du logotyper, mallar och materialbilder. 

Behöver du ”Bli medlem”-foldrar kan du höra av dig till hemslojdensdag@hemslojden.org.

Kontakta oss om Hemslöjdens Dag

Sarah, Maria och Agneta hjälper dig med alla dina frågor om Hemslöjdens Dag.

Mejla oss på hemslojdensdag@hemslojden.org så svarar vi inom tre arbetsdagar.

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-06-25