Hemslöjdens Dag 2019 – arrangörsinfo

På den här sidan kommer vi att fylla på information till dig som är med och gör Hemslöjdens Dag till ett nationellt fenomen!

Myller av slöjdande människor.

Vad kul att du är här!

Nu är det snart dags för Hemslöjdens Dag 2019! Fler och fler publicerar arrangemang i Slöjdkalendern, KUL!

Vi som jobbar med Hemslöjdens dag på riksförbundets kansli kommer att fylla på med erbjudanden, kampanjmaterial och tips löpande fram till den 7 september 2019.

Tack för att du och din förening är med och skapar en oförglömlig dag i skapandets och hållbarhetens tecken.

Se gärna inspirationsfilmen nedan för att komma i rätt stämning. Nu kör vi!

 

Det här är på gång inför Hemslöjdens Dag

Listan fylls på löpande fram till den 7 september 2019 (alltså Hemslöjdens Dag).

16 augusti: Uppdatering om vår medlemsvärvartävling

Den förening som rapporterar in flest nya medlemmar i medlemsdatabasen fram till 7 september vinner en gratis workshop med någon av författarna till böcker utgivna på Hemslöjdens förlag.

Så här ser det ut i toppen just nu:

  1. Stockholms läns hemslöjdsförening (24)
  2. Kalmar läns hemslöjdsförening (21)
  3. Föreningen för Svensk Hemslöjd (15)
  4. Hemslöjden Malmöhus (14)
  5. Västerbotten läns hemslöjdsförening (11)

16 augusti: Kampanjerbjudande på medlemskap

Vi upprepar förra årets succé! Bli medlem under Hemslöjdens dag så gäller medlemsskapet både 2019 och 2020! Erbjudandet gäller bara för den som blir medlem via hemsidan 7-8 september 2019.

Klicka här för att ladda ned en pamflett som du kan skriva ut och marknadsföra erbjudandet med under Hemslöjdens dag. Det här är såklart en enorm möjlighet för er som deltar på Hemslöjdens dag att slutspurta mot seger i medlemsvärvartävlingen!

Ladda ner, skriv ut och marknadsför medlemserbjudandet på Hemslöjdens dag!

 

16 augusti: Uppdatering om Hemslöjdens liveföreläsning

13.00-14-00 sänder vi live från ReTuna återbruksgalleria där Katarina Brieditis och Katarina Evans ger en exklusiv föreläsning och workshop. Materialet är skjortor, jeans och t-shirtar som samlats in via gallerians återvinningscentral under sommaren.

Du ser föreläsningen via Hemslöjdens Facebooksida (@hemslojdens). Koppla dator, telefon eller platta till en större skärm så kan fler delta tillsammans! Ta gärna en bild och publicera i sociala medier under #hemslojdensdag.

Visa gärna föreläsningen på din ort! Lokala workshopar i att lappa och laga jeans, skjortor och t-shirtar passar bra till föreläsningen!

16 augusti: Kampanjpriser på tidning och teknikhäften

Vi har tagit fram rabatterade priser för er som vill köpa och sälja tidningen Hemslöjdoch teknikhäftena Lappa & Stoppa under Hemslöjdens dag. Prislista är mejlad till respektive förening, butik och konsulent. För frågor och beställningar, kontakta ulrika.rapp@hemslojdensforlag.se eller ring 08-545 494 57.

16 augusti: #stoppahålet på Instagram

Inför Hemslöjdens dag har vi dragit igång en tävling på Instagram där vi uppmanar våra följare att laga istället för att slänga. Tävlingen går ut på att man hittar valfritt hål och lagar det på valfritt sätt, fotograferar sin lagning och skriver en vinnarmotivering som man publicerar under hashtaggen #stoppahålet.

1:a pris är 2 års prenumeration på tidningen Hemslöjd, 2:a pris är 1 års prenumeration och 3:e pris är teknikhäftena Lappa & Stoppa signerade av författarna. Den verkliga vinnaren är såklart klimatet!

Sprid gärna tävlingen i era Instagramkanaler så att fler publicerar bilder på lagningar bland allt filtrerat, blankt och nytt.

1 juli: Slöjdkalendern fylls på!

Fler och fler publicerar nu sina arrangemang till Hemslöjdens dag i Slöjdkalendern! Här är de vi hittat i skrivande stund (1 juli)

Hållbarhetsfestival på Köpings museum

UTSTÄLLNING: Återbruksbroderi
Elisabeth Larsson och Monica Petersson visar återbruksbroderi som ger tips och inspiration hur du kan återbruka broderade dukar och bilder. Utställningen riktar sig till vuxna.

WORKSHOP: Gör smycken av slang
Återbruka kasserade innerslangar från cyklar, rollatorer och rullstolar till ett personligt kreativt hippt smycke. Birgitta Nilsson, Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar inspirerande exempel. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

WORKSHOP: Lappa och laga
Lappa och laga dina kläder med bl a broderier eller gör en broderad lagningslapp till ditt älsklingsplagg. Marlene Karlsson, Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar och inspirerar. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

WORKSHOP: Gör om en reklamkasse till din egen
Varför inte återbruka en utrangerad reklamkasse och göra om den till din egen? Medlemmar ur Köping-Arboga-Kungsörs slöjd- och hantverksförening visar hur. Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

Liveföreläsning & workshoppar på ReTuna

Hemlöjden arrangerar liveföreläsning med Katarina Breiditis och Katarina Evans  tillsammans med workshoppar i textilt återbruk på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna.

Mora Hemslöjd firar Hemslöjdens dag med workshop i butiken

Vi visar hur man med enkla medel kan sy om och ändra Moradräkten.

På Hemslöjden i Pukeberg ordnas kurs i ullspinning

Nybörjarkurs i spinning av ull på rock och slända. På kursen lär du dig förbereda ullen inför kardning och att karda. Du spinner på både slända och spinnrock. Det finns möjlighet att både låna slända och prova olika spinnrockar.

Hållbarhetskiosk i Västerås

Har du kläder eller föremål som du inte vet hur du ska lappa och laga? Söker du tips på vad du kan tillverka för att bidra till ett mer hållbart samhälle? Kom och tala hållbar slöjd med medlemmar från Västerås slöjd- och hantverksförening. Aktiviteten vänder sig till vuxna.

Återbruka mer i Norberg

Lär dig att lappa och laga dina kläder! Du kan också få tips på vad du sticka, virka och väva av trasor på temat hållbart. Medlemmar från Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening visar och ger tips. Workshoppen vänder sig till vuxna och/eller familj/barn.

Hemslöjden Sörmland fixar kurs i ullspinning

Kursdeltagarna lär sig spinnrocken, att förbereda material och att spinna för olika ändamål. Kursen passar både för nybörjaren och för dig som redan kan grunderna.

Utställning, workshop och hållbar slöjdkiosk i Surahammar

UTSTÄLLNING: Textil återbrukskonst Anna Molin, konstnär från Sollefteå, har arbetat med textilkonst sedan 1975 och höll på med återbruk innan det blev i ropet. Anna ställer ut textil återbrukskonst av bl a gamla slitna jeans. Utställningen riktar sig till vuxna.

WORKSHOP: Slå rep av T-shirtar samt trasor och gör en korg Bli klimatsmart och använd dina gamla t-shirtar! Medlemmar ur Surahammars konst- och hantverksgille visar hur du slår rep av T-shirtar och trasor. Du kan bl a göra korgar av repen. Ta gärna tröjor och trasor, material finns också på plats! Workshoppen riktar sig till vuxna och barn.

INFORMATION: Hållbar slöjdkiosk med tips om hur du lappar och lagar dina kläder eller föremål.

Slöjdmässa i Uppsala!

Alla som vill kan vara med och delta i slöjdmässan som har hållbarhet som ledord!

 

17 maj – inspirationsdag 

Välkommen på inspirationsdag i Stockholm. Vi diskuterar aktiviteter till Hemslöjdens Dag på temat hållbarhet tillsammans med Remake/Stockholms Stadsmission och författarna bakom ”Lappa” och ”Stoppa”. Mejla hemslojdensdag@hemslojden.org om din förening vill vara med.

12 maj: Inspireras av Bosjökloster Slöjd- och Hantverksdag

Mittskånes Hemslöjdsförening är med och arrangerar Bosjökloster Slöjd- och Hantverksdag den 12 maj. Kolla in programmet för inspiration till ert program den 7 september! Här samsas miljövänlig design från medeltid till nutid med gårdens gamla hantverk, prova-på och workshops och hantverk av hög klass till försäljning. Flera av prova-på teknikerna passar för både barn och vuxna. Bea Szenfeld föreläser kl 14:00. Skoj!

Tävling: Vilken förening kan värva flest medlemmar fram till Hemslöjdens Dag?

Tävlingsperioden pågår 7 maj-7 september 2019. Fina priser utlovas till de tre föreningar som hamnar i topp. Rapportera in era nya medlemmar löpande så att vi kan hålla koll på ställningen.

Mer information om tävlingen kommer inom kort.

Tidningen Hemslöjd bjuder på gratis webbprenumeration

Tidningen Hemslöjd är i full färd med att lansera en ny hemsida sprängfylld med material från förr och nu. Som digital prenumerant kommer du att kunna ta del av bilder som möjliggör närstuderande av slöjddetaljer, filmer som kompletterar artiklar och ger mervärde till de prisbelönta reportage du redan älskar att älska.

  • För att fira Hemslöjdens Dag bjuder tidningen på gratis tillträde till hemsidan under en begränsad period.
  • Inför Hemslöjdens dag kan alla hemslöjdsföreningar köpa lådor av tidningen Hemslöjd till förmånliga priser

Tidningarna kan ni använda i er verksamhet eller sälja under dagen. Mellanskillnaden går till föreningen.

Mejla till redaktionen@hemslojd-tidningen.se om ni vill köpa lådor.

Filmvisning

Även i år går det bra att visa den populära filmen om folkdansaren Lena som handlar om kulturarv ur flera olika perspektiv. Läs mer om filmen.

Filmen kan visas av en förening eller av en enskild medlem, det enda som krävs är att det framgår att visningen sker i samarbete med Hemslöjden, t.ex. i form av Hemslöjdens logotyp på affischen.

Hör av er till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org om ni vill ha hjälp med marknadsföring m.m.

Använd ”Lappa” & ”Stoppa” i era aktiviteter

Hemslöjdens Förlag bjuder på förmånliga priser på teknikhäftena ”Lappa”, ”Stoppa” och ”Shibori”. Använd dem gärna som uppslag till aktiviteter på temat hållbarhet. Mer information om priser kommer inom kort.

 

Listan fylls på löpande. 

Hemslöjdens Dag i Slöjdkalendern

Har ni hittat på bästa aktiviteten? Publicera den i Slöjdkalendern så att det blir lätt för besökare att se hela utbudet och att länka till i sociala medier.

Skriv gärna ”Hemslöjdens Dag” i rubriken, t.ex. ”Hemslöjdens Dag: Täljfest på Lilla Torg”.

Se instruktionsfilmen nedan om du vill lära dig hur du publicerar i Slöjdkalendern.

Vi vill gärna veta vad ni gör så att vi kan tipsa media och sprida ordet. Mejla gärna länkar till event till oss på hemslojdensdag@hemslojden.org

Kampanjbilder för Hemslöjdens Dag

Ibland är det svårt att hitta rätt bild. Därför har vi tagit fram kampanjbilder för Hemslöjdens Dag 2019. Använd dem mycket och gärna!

Bilderna kan t.ex. användas som bakgrund till en affisch, tänk i så fall på att behålla originalbildens proportioner och att inte beskära bilderna.

Om du vill skapa en egen affisch kan du få matnyttiga tips i manualen för vår visuella identitet! (Visste du förresten att den vunnit förstapris på en varumärkesgala i London!?)

I manualen kan du se hur logotyp, typsnitt, färger, mönster och bilder kan och bör användas.

Läs manualen här.

Ladda ned affisch med huvudbild

Affisch för Hemslöjdens Dag 2019

Affisch för Hemslöjdens Dag 2019 som jpg

Ladda ned som affisch i PDF (A4)

Ladda ned stående bild utan text

Blå bild med verktygstema

Verktyg – Huvudbild utan text

Ladda ned bild med virktema

Blå bild med virktema

Virkning

Ladda ned bild med sticktema

Blå bild med sticktema

Stickning

Ladda ned bild med täljtema

Blå bild med täljtema

Täljning

Ladda ned bild med broderitema

Blå bild på verktyg för att brodera.

Broderi

Inspirationsfilm till medlemmar inför Hemslöjdens Dag

Vi har tagit fram en film för att engagera medlemmar inför Hemslöjdens Dag. Här är en länk till filmen på YouTube: https://youtu.be/odTK08auBc0

 

Kontakta oss om Hemslöjdens Dag

Anna och Edith hjälper dig med alla dina frågor om Hemslöjdens Dag.

Mejla hemslojdensdag@hemslojden.org så svarar vi inom tre arbetsdagar.