Arrangörsinfo om: Hemslöjdens dygn

Hemslöjdens dygn är hemslöjdsföreningarnas gemensamma årliga manifestation då slöjdandet syns i hela landet. Vi gör det tillsammans!

Hemslöjdens dygn genomförs första helgen i september varje år av hemslöjdsföreningarna runt om i hela landet. Med Hemslöjdens dygn sätter vi gemensamt hemslöjd i fokus genom att synas på stan, på oväntade arenor och genom att öppna våra lokaler. Vi bjuder in till aktiviteter. Hemslöjdens dygn är ett tillfälle att visa på bredden och möjligheterna med handgjort skapande, och samtidigt värva nya medlemmar till föreningen. Varje år brukar vi ha ett gemensamt tema för bättre genomslag. Riksförbundet står för gemensam marknadsföring.

Nästa års Hemslöjdens dag genomförs 1 september 2018.

Under Hemslöjdens dygn 2016 genomfördes aktiviteter på 35 platser i 18 län och av 37 föreningar och butiker.

Under Hemslöjdens dygn 2017 genomfördes aktiviteter på ett 30-tal olika platser. Läs nyhet om Hemslöjdens dygn 2017 

 

Här följer lite inspirationstexter som användes inför Hemslöjdens dygn 2017:

”Vi gör det igen. Vi gör det tillsammans. Hemslöjdens dygn startar klockan 16.00 fredagen den 1 september och slutar lördagen den 2 september 23.59, det blir med andra ord lite mer än ett dygn. Välkommen!”

”Vi återanvänder temat återvinn, återanvänd och återskapa. Vi vill visa hur hemslöjd kan påverka och bidra till ett hållbarare samhälle, därför kommer vi återanvända återbrukstema när Hemslöjdens dygn arrangeras för andra gången. Återvinn, återanvänd och återskapa!”

”Att slöjda innebär många gånger att lösa ett behov, ett problem eller en utmaning. Vad finns som kan bli nåt annat? Kanske handlar det om en plats som behöver tas om hand eller varför inte laga nåt som gått sönder…Ett trassel av garner, tyglappar, plastdunkar eller annat ”skräp”? Att slöjda behöver inte innebära att material måste köpas, konsumtion och slöjdande behöver inte alls, som vi vet, gå hand i hand! Med kluriga lösningar kan Hemslöjden erbjuda ett alternativ!”

Tips på aktiviteter som kan arrangeras under Hemslöjdens dygn

Ett helt dygn fullproppat med hemslöjd. I hela landet. Samtidigt. Under ett och samma dygn visa vad Hemslöjden kan och står för. Att vi med materialval, tekniker och våra kunskaper kan förändra världen, eller åtminstone komma en liten bit på vägen mot ett hållbarare samhälle. Tillsammans fyller vi dygnets alla 24 timmar med kurser, föreläsningar, workshops, utställningar och andra spännande aktiviteter. En hemslöjdsklocka där det händer någonting varje timme! Genom att ha ett gemensamt tema under Hemslöjdens dygn kan vi lättare berätta vad vi står för och att vi gör det under ett och samma dygn på många olika platser gör att vi får en starkare och tydligare röst.

Plocka isär en gammal möbel för att slöjda någonting nytt

Inspireras av designern Thomas Lissert som i sitt examensarbete på Beckmans plockade isär en soffa för att skapa en helt ny kollektion. hittar du både bilder och filmer och i Hemslöjd nummer 4:2015 kan du läsa mer om honom.

Till Thomas Lissserts hemsida (öppnas i nytt fönster)

Tygpåsen

Med några stygn klipp med saxen fixar du en fin tygkasse av en gammal t-shirt.

Tips: Här kan du kolla in hur bloggaren Delia Randall har gjort (öppnas i nytt fönster)

Lyssna på en podcast

Lyssna på en podd och styr upp ett eftersnack där innehållet i podden diskuteras. Självklart går det bra att slöjda under lyssningen. Det finns massvis med poddar om hållbarhet och en hel del om slöjd. Här listar vi några stycken. Slöjdpodden med Sara Degerfält och Karin Idung, Nördic knitting med Johanne Ländin och Heléne Wallin, Syjuntan är en programserie från 2019/2010. På SR:s hemsida hittar du alla avsnitt, exempelvis det här som handlar om Recycle, på stickklubben.se hittar du Stickpodden som nu har spelat in 50 avsnitt, Svenska Dagbladets podd 2 grader där du bland annat kan lyssna på Anders Wijkman som anser att vi behöver vänja oss att äga färre prylar.

Crash course i hur du tar hand om dina textilier

På hemsidan Slöjd håller finns tips och idéer kring vård och skötsel.

T-shirtmössa eller ordna ett klädbyte!

På Sveriges konsumenters hemsida Stilmedveten finns tips på projekt.

24 timmars Slöjd-LAN

Inspireras av Staden Malmös hemslöjdsförening som arrangerat ett Sy-lan. Läs mer om deras arrangemang i den här ETC-artikeln.

Slakta en tröja och gör någonting nytt

Ängelholms hemslöjdsförening har haft en kurs i tröjslaktning.