Utbildning på Sätergläntan

På Sätergläntan finns utbildningar och kurser för dig som vill fördjupa dig i slöjd och hantverk och utveckla ditt skapande. Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk drivs av Hemslöjden sen 1964.

Utgångspunkten i utbildningarna är naturens material i kombination med skicklighet inom slöjd och hantverk. På Sätergläntan får du kunskap om hela processen; från material, skisser, prototyper, formgivning och design fram till färdiga alster.

Det finns både hela yrkesutbildningar och kortare och längre kurser.

Yrkesutbildningar

Yrkesutbildningarna pågår under 1-3 läsår och är inriktade på smide, sömnad, trä eller väv. Du lär dig hela processen från material, skisser, prototyper, formgivning och design till att skapa egna föremål eller alster. Utbildningarna är studiemedelsberättigade.

Distansutbildningar

Sätergläntans utbildningar på distans är en möjlighet för dig som vill fortbilda dig inom hantverk på 25% under 1 termin eller på 50% under 2 terminer. Utbildningarna på 2 terminer berättigar till studiemedel från CSN.

Kurser

På Sätergläntans kurser får du möjlighet att utveckla ditt eget hantverkskunnande inom en specifik hantverksteknik. Kurserna är både för dig som nybörjare och dig med tidigare erfarenhet. Kurserna ger dig en vecka fylld med upptäckter och kreativitet i Dalarna.

Läs mer om kurser på Sätergläntans kurser (öppnas i nytt fönster)

Sätergläntan har även en webbshop där du kan köpa material, litteratur och verktyg.

Läs mer om Sätergläntans skola och butik(öppnas i nytt fönster)

Sätergläntan ligger i Insjön, Dalarna. Samtliga utbildningar står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Sätergläntans huvudägare är Hemslöjden (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) och Leksands kommun. Sätergläntan är sedan 1923 Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk.