Om korgar

Intresset för korgar ökar men samtidigt blir det allt färre som kan hantverket. Korgmakarna i Sverige blir allt äldre och färre och kunskapen om hur man binder och flätar korgar riskerar att försvinna. Här kan du läsa om hantverket, våra inhemska korgtraditioner och den unika korghantverkskurs som drar igång 2021.

Korgen har följt människan i många tusen år och finns på de flesta platser på jorden. I korgen möts material, teknik, form och funktion. Teknikerna är likartade runt om i världen men materialen har oftast varit lokala. Korgar har många klimatfördelar. De tillverkas oftast i naturmaterial vilket gör att de kan komposteras och återföras till kretsloppet igen. Därför är de ett bra alternativ till plast- och textilkassar.

Projektet Korgen lyfter

Utställningen Älskade korg

Älskade korg!

Det pågår ett projekt med namnet Korgen lyfter. Projektet har bl a tagit fram den populära vandringsutställningen Älskade korg! som visats i Sörmland, i Östergötland och Skåne.

Utställningen lyfter korg och korgkunskap utifrån tradition, tekniker och material men handlar också om hållbarhet och eget skapande.

I utställningen visas en stor mängd korgar, material och korgbindningstekniker från olika delar av Sverige. Utställningen Älskade korg! vill väcka nyfikenhet kring hantverket, visa mångfalden av korgar i Sverige och berätta om vår rika korgtradition runtom i landet. Kan vi hålla det klassiska korghantverket vid liv? Vilken roll kan korgen ha i arbetet mot klimatförändringarna? Och kan den fylla en ny funktion i vårt moderna samhälle?

Korg! – en digital utställning om korgar

På digitalt museum finns en utställning med korgar ur Trelleborgs museums samlingar. På grund av pandemin så har museet varit tvungen att flytta fram den planerade utställningen ”Äntligen korg” i samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund. Därför har man skapat denna digitala utställning i väntan på att museet kan öppna igen. Titta på utställningen här.

Korgen lyfter

Sofia Månsson, hårdslöjdskonsulent i Skåne, är en av dem som varit med och startat upp projektet Korgen lyfter. Så här berättar hon:

”Sverige har en lång och rik korgtradition men under senare tid ser vi att mycket kunskap är på väg att försvinna och återväxten av korgslöjdare är svag. Samtidigt ser vi ett ökat intresse för korg och korgkunskap såväl i Sverige som internationellt. Med detta som bakgrund tog hemslöjdskonsulenterna i Östergötland, Sörmland och Skåne 2020 initiativ till en gemensam flerårig korgsatsning. I projektet ingår bl a vandringsutställningen Älskade Korg!”

För den som är sugen på att läsa mer om vad som pågår i projektet eller om korgar och korgkunskap i allmänhet så driver projektet sidan Korgen lyfter. Här byggs även en faktabank om våra olika korgtraditioner upp. Följ även projektet och utställningen på Instagram @alskadekorg.

Projektet Korgen lyfter genomförs med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor och Riksantikvarieämbetet.

Videopodd om korgar

Projektet Korgen lyfter har nu startat en videopodd! Här kan du titta på första avsnittet:

#allaminakorgar

Gillar du korgar? Använder du Intagram? Hjälp oss lyfta fram ett av världens äldsta, mest globala och älskade hantverk. Räkna dina korgar i ditt hem, ta en bild på en eller flera av dem och dela med dig av dem på Instagram under taggen #allaminakorgar.

Tillverka korgar i fyra tekniker

Flyer för korgkurs

Klicka på bilden för information om kursen som nedladdningsbar pdf!

I Sverige har vi en rik och varierad korgtradition. Men det blir allt färre slöjdare som behärskar tekniken att tillverka korgar. Därför anordnar nu Hemslöjden, i samarbete med projektet Korgen lyfter, en unik distanskurs där fyra olika korgtekniker lärs ut.

Distanskurs i korgtillverkning

Kursen lär ut teknikerna hedaredskorg med träbotten, att binda halmlöb med pilskenor, revbenskorg i grangrenar och granrötter samt skäppekorg i hassel. Kursen ges på olika platser i landet där rätt förutsättningar och tradition finns för just den tekniken. Kursträffar i september, oktober, november och januari 2022 över tre dagar per tillfälle. Mellan träffarna fortsätter kursen med uppföljning och handledning på distans. Här kan du ladda ner kursplanen.

Lärare för de olika teknikerna är:

  • Curt Bengtsson, hedaredskorgar. 8-10 sep. 2021
  • Steen Hedegaard Madsen, halmlöb. 13-15 okt. 2021
  • Erna-Lill Lindén, granrot och grangrenar. 17-19 nov. 2021
  • Joakim Lilja, hasselkorgar. 12-14 jan. 2022

Kursstart: 1 september 2021.

Kursorter: Nääs (Hedaredskorgen),  Simrishamnn (Halmlöb),  Nyköping (Granrot) och Linköping (Hassel).

Förkunskaper: Du som söker behöver ha viss vana från att tälja, slöjda i trä eller tillverka korgar.

Studietakt: Kvartsfart, totalt 200 timmar varav 105 timmar är lärarledda.

Antal platser: 8-10 deltagare.

Kostnad: 4500:- exklusive materialkostnad.

Ansökan: Du ansöker med ett personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen och styrker att du har de rätta förkunskaperna. Sista ansökningsdag 15 maj 2021. Därefter sker antagningen.

Ställ ansökan till: agneta.carlson@hemslojden.org

Länksamling

Här hittar du en samling länkar till filmer och mer information om korgar.