Växtfärgning av tyg

Det här är kursen för dig som vill prova på att färga tyg med miljövänliga färgningsmetoder av naturens färgämnen. Vi färgar först och främst tyg av naturfiber, men en och annan garnhärva kan också följa med i färgbaden. Med tyget kan du sedan sy kläder eller inredning.

Som komplement till det vanliga betningsmedlet alun i växtfärgning kommer vi även att arbeta med grönt te och citronsaft men också växter som betningsmedel.

Av indigo- och vejdepigment framställer vi kyp: dessa framställs utan kemikalier. Istället använder vi kalk, fruktos och helt vanlig övermogen frukt från livsmedelsaffären.

Vi kommer bland annat att färga med tigeröga och färgtistel. Dessutom kommer vi att arbeta med överfärgningar för att få fram andra toner såsom grönt. Vi kommer också att experimentera med eco-print och shibori.

Du får med dig olika prover till ett kompendium. I mån av tid kan du även färga mindre mängder av egna tyger i efterbaden. Du får med dig många praktiska tips och knep om färgning som du kan tillämpa själv sen.

Datum 23-27 juli 2018

Tid Start kl 8.40 dag 1 och slut kl 12.00 dag 5

Lärare Anne Marie Nielsen

Anne Marie Nielsen är en erfaren lärare inom det textila, såsom färgning och stickning. Hon är från Danmark men har undervisat i Danmark, Sverige och Norge och talar ”blandinaviska”. För tillfället studerar Anne Marie vid Sätergläntans yrkesutbildning i sömnad.

Förkunskaper Inga särskilda förkunskaper krävs

Studieort Sätergläntan i Insjön, Dalarna

Kursavgift inkl. lunch, kvällsmat och fika 4 400 kr

Boendealternativ
I boendet ingår frukost, sänglinne och handdukar. I härbre städar du själv innan avresa.
Enkelrum 3600 kr                   Del i dubbelrum 2500 kr
Enkelrum i härbre 2000 kr      Del i dubbelrum härbre 1500 kr

Anmälan Löpande i mån av plats

Mer information och anmälan: http://www.saterglantan.se/produkt/vaxtfargning-av-tyg/