Täljakademin – Konsten att slöjda ett hus

Välkommen att delta på en digital träff med Täljakademin. Temat för träffen är Konsten att slöjda ett hus och handlar om hur ett grindhus är konstruerat och byggt.

Ett grindhus är en stolpverkskonstruktion som traditionellt har funnits på den norska västkusten. Främst har de använts till ekonomibyggnader av olika slag. Troligtvis hänger tekniken kvar sedan vikingatidens långhus. Vid bygget av ett grindhus används framför allt enkla verktyg som hör slöjden till som såg, stämjärn, yxa, kniv och navare.

Mette Handler har under snart tio års tid specialiserat sig på att bygga grindhus och hålla kurser i tekniken. Under föreläsningen berättar hon om grindhusens historia, delger oss sina erfarenheter från praktiskt bygge och visar prov på de sinnrika konstruktionerna.

Tid: 17 mars 18-20

Plats: Där det passar dig. Vi kommer att använda den digitala plattformen Zoom

Handledare: Mette Handler, slöjdare och kursledare

Kostnad: Träffen är kostnadsfri

Anmälan: Senast 12 mars till helena.aberg@regionsormland.se 0709-46 15 26. Vi kommer att skicka ut en länk till Zoom och instruktioner om hur du gör för att delta dagen före träffen.

Sörmlands Täljakademi är ett nätverk för täljintresserade i Sörmland. Tanken är att vi genom praktiska workshops, studiebesök och föredrag ska fördjupa kunskapen i att tälja och arbeta med skärande handverktyg. Täljakademin drivs i samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.