Tälj för köket – plastfritt och klimatsmart

Lär dig grundteknikerna i att tälja genom att tillverka klimatsmarta och plastfria bruksföremål. Det kan vara smörknivar skedar, omrörare eller krympburkar. Du kommer att tälja både i färskt och torrt trä och bli förtrogen täljhästen, huggkubben och olika skärande verktyg.

Att tälja i färskt trä är något vi gjort sedan stenåldern och just nu har konsten att tälja fått ett väldigt uppsving. Troligtvis för att det är både rofyllt och roligt. På kursen täljer vi olika slags bruksföremål för köket. Allt från smörknivar, skedar och mindre slevar. Vi använder både färskt och torrt trä. Du får lära dig grundläggande materialkunskap, om lämpliga verktyg, täljgrepp och tekniker. Det blir också genomgång om enkel målning och dekorering av föremål.

Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskap och dig som hållit på och täljt en del.

Kursledare: Anja Sundberg är en internationellt känd slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. Anja deltog i utställningen Vad händer om ingen längre kan? på Sörmlands museum 2019. Det finns en film publicerad på YouTube där hon visar hur hon täljer en slev med kniv och yxa. Se film med Anja Sundberg

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr. En materialkostnad på 100-200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan: Kursen är fullbokad, men du kan ställa dig på reservlista, maila kjell.taawo@regionsormland.se

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.