Prova-på-lördag: Naturlig färgning

Tillsammans förvandlar vi ”skräp” som överblivna lökskal, rödkål, blåbär, blomrester och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg. Resultaten blir oväntade och unika. Fokus ligger på så kallad paketfärgning där spännande effekter uppstår. I naturlig färgning kan intresset för hållbarhet, mode, konst, design och aktivism förenas.

Vi gör provlappar samt varsitt större tygstycke som du till exempel kan brodera på sedan. Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil. Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.

Petra berättar även om färgningens kulturhistoria och dess växelverkan mellan det lokala och det globala.

Max fem deltagare för att kunna hålla avstånd under workshopen. Som med all verksamhet denna höst så ska du bara komma om du är fullt frisk och helst inte belasta kollektivtrafiken.

Fika ingår (te, kaffe och kaka). Ta gärna med egen smörgås och/eller matlåda.

Workshopen ges även den 14 november.

Kursledare Petra Holmberg är även känd under artistnamnet @slowcreations. Hon gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk. Hon är aktiv inom foto, färgning och mode. Bland annat soloutställning 2018 i Vinterviken, grupputställning (medarrangör och utställare) på Fiberspace Gallery med Easy Piece Collaboratory 5-8 december 2019 samt grupputställning med Easy Piece Collaboratory på Rydals museum 14 december 2019-8 mars 2020.

slow creations har exempelvis samarbetat visuellt med musiker som a gilbert play och genom färgning med banden bob hund (http://bobhundshop.se/products/grupparbeten) och Cardiff (Orange, Kalifornien).

Hon är teammedlem i http://www.refashionrefood.org/ och en av medverkande inom https://www.easypiece.net/

Bild: Maria Holmerin Nord