It’s Now or Näver med Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist undersöker möjligheterna hos björknäver. Genom experimentella och okonventionella metoder utforskar hon nya uttryck och kvalitéer i materialet. Dahlqvist arbetar i skärningspunkten mellan traditionell hantverkskunskap och digital teknik. Hon intresserar sig för att mixa de konventionella metoderna att bearbeta nävern på, som ofta är djupt rotad i en slöjdtradition, med nya tekniker för att på så vis vidga upplevelsen av och funktionerna hos materialet.

Med hjälp av tekniker som laserskärning, origami och plissering arbetar hon processbaserat och experimentellt och manipulerar materialet till att bete sig och upplevas på nya sätt.

 

Emma Dahlqvist (1987) är textildesigner och konstnär verksam i Östersund. Hon är utbildad på HDK i Göteborg och Textilhögskolan i Borås. Hennes relation till näver började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i materialet. Emmas verk i näver har ställts ut nationellt och internationellt och tilldelats priser och utmärkelser, och hon har på sitt eget sätt också tagit sig an den mer traditionella näverslöjden när hon 2019 gav ut boken Näver – fläta, tampa, vika ut på Natur & Kultur.