Gamla vackra ting från förr

Gamla vackra ting från förr
– En utställning med ting ur Bengtsforstraktens Hembygdsförenings gömmor – 

De flesta i samhället levde på jordbruk. Nästan alla hade en bit jord, en ko och en gris. Folk i städerna hade också djur och lite mark. Adelns gårdar var större och självförsörjande.

Alla på samma gård levde tillsammans. Man sov i samma rum, även pigor och drängar. Maten lagades över öppen eld i spisen. Brödet bakades i bakugnen.
Pengar var sällsynta och naturahushållning ägde rum. Drängar och pigor fick sin lön i natura, alltså mat, husrum och kläder.

Det viktiga var att överleva vintern. Det man odlade var tvunget att räcka till nästa års skörd. Man konserverade mat genom att torka, röka, syra och salta. Detta förvarades i jordkällare och tunnor, som måste skyddas från råttor och möss. Allt togs tillvara, även inälvorna vid slakt. Allt var odlat utan kemikalier.

Kläder och textilier tillverkades hemma. När det blivit nött och slitet syddes det om till annat. Exempelvis blev vuxenkläder till barnkläder och ärvdes sedan barnen emellan.

Tvätt och hygien sköttes oftast ute eller i brygghuset, och sköljdes i bäcken eller sjön oavsett årstid. Idag vill alla ha nytt. Förr var det inte alls viktigt. Det var likadan mat varje dag och man var tvungen att äta det som fanns. Vill du veta mer om hur man levde förr i tiden är du välkommen att besöka Friluftsmuseet Gammelgården i Bengtsfors.

Under nödåren i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började kvinnorna på Dal att lära sig göra halmhattar för att försörja familjen. Man sa: – Om frun i huset är fläterska, finns det alltid mat på bordet.