De stora trädens mästare

Konsthantverkare Nils Gunnar Olzzen

Han arbetar med olika hårda träslag som ek, alm och lönn i gigantiska format. Träd som kan ha en diameter på mer än 2 meter och ha flera hundra år på nacken. Ädelalmen är favoriten och materialet genomgår en komplicerad process under ca 5 år för att ett unikt och hållbart resultat skall erhållas. Träet behandlas med varmpressad uppvärmd linolja som lyfter fram trädets spännande strukturer och mönster. Delar av hans alster är svarta där svärtan åstadkoms av olja som är 160 grader och som får ytan att ”koksa”. Så här gjorde vikingarna på sina skepp för att täta ytan.

Nils Gunnars kunskap om träd är mycket omfattande och på utställningen i Slöjdens Hus kommer det också att visas ett bildspel från en trädresa med Nils Gunnar i Skåne. Vid vernissagen kommer han att berätta om ”Trädriket” Skåne.

Många av hans alster är gjorda av alm. Ett trädslag som dessvärre är på väg att försvinna från Sverige pga almsjukan. Nils Gunnars kunskap om träd innefattar även fossila träd som han hittat och som har flera hundra miljoner år på nacken. Längs Skånes kuster flyter det iland träd från skogar ute på havets botten. Träd som en gång stod på land. Det finns också flera områden längs Skånes kust där skepp har förlist under århundradena. Då och då flyter delar av skeppen i land och du kan hitta en bit ek från ett 1500-tals skepp på stranden.

Att svarva i oregelbundna ämnen från stora träd som alm är mycket komplicerat. Ett ämne kan väga flera hundra kilo när skapandet börjar och allt är i obalans. Nils Gunnars sätt att locka fram den inre skönheten hos dessa jätteträd är imponerande och unik. Han har haft många uppskattade utställningar i Sverige, Norge och Danmark bla tillsammans med Sigvard Bernadotte. Det är en helt unik möjlighet att få se Nils Gunnars konstverk och få träffa honom vid vernissagen på slöjdens hus den 8 augusti.

Utställningen är öppen måndag, tisdag och torsdag kl 12,00-16,00 lördag kl 10,00-14,00