Färgsprakande broderier och finska ryor

Färgsprakande, stilsäkra och formmässigt fulländade broderier från boken Broderier från 50- och 60-talen (Hemslöjdens förlag) visas i en utställning i Lilla Galleriet på Handarbetets Vänner på Djurgården i Stockholm. Samtidigt visas utställningen Grannlandskapet – finska ryan i Stora Galleriet. Båda utställningarna visas 6 februari – 14 mars.

 

Broderier från 50- och 60-talen

Under 1950- och 60-talen hade broderiet ett uppsving och många av tidens främsta formgivare och textilkonstnärer samarbetade tätt med den svenska hemslöjdsrörelsen för att ta fram moderna broderimodeller för kuddar, dukar, tabletter, spegelramar och tehuvor.

I utställningen hittar du alla broderier från boken Broderier från 50- och 60-talen, både original och nyproduktioner. Ta del av verk från bland andra Elsa Agélli, Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johansson. Utställningen är producerad av Östergötlands museum i samarbete med Hemslöjden i Östergötland

Inspirationskvällar

Under utställningsperioden arrangeras kostnadsfria inspirationskvällar (materialkostnad tillkommer) för dig som vill prova på att brodera dessa tidstypiska mönster.

Fredag 6 februari, klockan 16.00 – 19.00

Brodera fyrverkeriknappar från Ingrid Dessaus mönster.

Torsdag 19 februari, klockan 17.00 – 20.00

Brodera ett armband med ett mönster skapat av textilkonstnären Satu Carlsten.

Anmäl dig till inspirationskvällarna genom att skicka ett mail till ulrika.rapp@hemslojdensforlag.se. Skriv ditt namn, telefonnummer och datum för den kväll du önskar att delta.

 

Grannlandskapet – finska ryan

Grannlandskapet, finska ryan - Foto Finska Handarbetets Vänner_610pxDen finska konstryan har en stark ställning i finsk inredningsarkitektur och i offentliga byggnader men också i finska hem.

Finska Handarbetets Vänner som startade 1879 i Helsingfors av Fanny Churberg har bidragit till ryans genomslag. Precis som svenska Handarbetets Vänner verkar föreningen än idag för att främja textilt konsthantverk och textilkonst. Finska HV arbetar aktivt med att både utveckla nya och nyproducera gamla ryor. I utställningen på Djurgården visar finska föreningen sitt textila arv som grannlandskap genom 135 år med fokus på ryan.

 

Öppettider & info

  • Torsdag till lördag klockan 12.00 – 17.00
  • HV Galleri, Djurgårdsslätten 82-84, Stockholm.
  • Kicka dig vidare till Handarbetets Vänner för mer info och läs mer om boken på Hemslöjdens förlags hemsida.

 

Vernissage

Fredag 6 februari, klockan 16.00 – 19.00