Tälj med yxa och kniv

Att tälja skedar och slevar är både roligt och lärorikt med de utmanande krav som finns på både form, funktion och i val av material. På kursen tränar du dig att hantera yxa, täljkniv, bandkniv och skedkniv genom att lära dig olika täljgrepp. Med kunskap i att hantera yxa på ett säkert sätt kan du avverka mer effektivt och snabba på tillverkningen. Du kommer få grundläggande kunskaper om vilka träslag som är lämpliga samt skillnaden i att använda krok- eller rakvuxet trä och hur man nyttjar den kunskapen. Du får kunskap om lämpliga verktyg och hur de ska skötas, skärpas och brynas. Vi har en kortare genomgång om ytbehandling.

Att ta med: Material och redskap finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har. Ta också med anteckningsblock och penna. Om vädret tillåter kommer vi vara ute under kursen. Ta därför med ändamålsenliga arbetskläder.

Kursledare är Daniel Lundberg, en erfaren slöjdare som håller kurser på många platser över landet. Daniel har många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg och tillverkar bland annat skedar, slevar och burkar. Daniel är slöjdaren som lägger mycket tid att utveckla sin handaskicklighet. Med ekonomiskt stöd från Nämnden för Hemslöjdsfrågor har han tidigare utvecklat sin kunskap i svegsvarvning och nu senast i att tillverka fyrkantiga krympburkar. Du kan läsa mer här Storslöjd (storslojd.com)

Anmälan och köp: I Sörmlands museums webbutik senast 23 maj. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Kursen är ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.