Högaktuell vävning i nya numret av Hemslöjd

2017 väver vi. Och i varp och inslag gestaltas vår tids tyngsta samhällsfrågor. Textilkonstnären Anna Olsson berättar de häktades historier om tortyrliknande förhållanden inne på svenska anstalter. Mattnknytargeniet Morteza Golestani från Afghanistan tar den svenska trasmattan till helt nya höjder, i väntan på uppehållstillståndet. Och de älskade jeansen visar vägen mot framtidens hållbara klädkonsumtion.

Sverige får återkommande kritik från Europarådet och FN för villkoren på våra häkten. Anna Olsson är psykologen och textilkonstnären som arbetade fem år på häktet i Göteborg. Efteråt vävde hon vad hon upplevt. Starka bilder och skakande berättelser.

Morteza Golestani har knutit mattor sen barnsben. Sedan ett par år lever han i Sverige. I väntan på besked om asyl har han byggt en egen vävstol av spillvirke och börjat knyta trasmattor som inte liknar något annat. En magisk korsbefrukting mellan den klassiska persiska mattan och svenska trastraditioner.

Jeansen, ett av våra mest älskade plagg, kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel att tillverka. Men nu förstår allt fler att lappat och lagat är framtidens melodi och vill hålla liv i garderobens favoriter. Vi har träffat de som går i bräschen.

Vävforskaren Marie Ekstedt Bjersing vet mer än någon annan om vävningens alla knep och finter för att uppnå det resultat man vill ha. Hemslöjd har tagit del av hennes unika forskning.

Vi djupdyker också i plasten, tygskavet och trådspillet som slammar igen våra världshav och lär oss tvätta skonsamt. Dessutom träffar vi korgvirtuosen Ingrid Becker, bokaktuella trasproffset Monica Hallén och utomhusvävaren Ousman Sarr som kan smälla upp sin vävstol var som helst.

»Kom inte hit med era handarbeten« skriver kulturjournalisten Kristina Lindquist i sin krönika. Detta och mycket mer i senaste numret av Hemslöjd!