Stjärnor i digital utställning!

Vagnsdyna med stjärnmotiv

Stjärnor är en vanlig symbol på textilier och andra material. I utställningen ”Stjärnor ur Zickermans studiesamling” har v i samlat bilder  på stjärnor i olika textila tekniker som röllakan, flamsk och flossa.

Klicka här för att komma till utställningen!

 

Lilli Zickermans stora inventering över svensk folklig textil

Lilli Zickerman föddes i Skövde 1858 och dog 1949. Under åren 1910-1932 genomförde hon en riksinventering av allmogetextilier som hon fotograferade i olika hem.

Hela inventeringen bestående av 24 000 fotografier/glasplåtar finns på Nordiska museet.

De flesta är handkolorerade för att ge maximal information om textilens utseende.

Lilli Zickerman planerade att ge ut materialet i bokform och 1937 kom den första och enda volymen ut; Sveriges folkliga textilkonst. Del 1 Rölakan. Manuskript finns till ytterligare 27 volymer på Nordiska museet.

 

Lilli Zickerman grundade Svensk Hemslöjd.

Zickermans studiesamling

Lilli Zickerman gjorde två exemplar av de 12 000 första numren för att den skulle användas som en studiesamling. Under några år användes samlingen av Märta Måås-Fjettersröm på hennes vävskola i Vittsjö.

1945 fick Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund erbjudande från Lilli Zickerman att köpa studiesamlingen och i början på 1946 köpte Hemslöjdsförbundet i Sverige och Föreningen Svensk Hemslöjd upa samlingen och överlämnade den till Riksförbundet. Riksförbundet beslutade att tillsvidare deponera samlingen på Konstfack där den fortfarande finns. Studiesamlingen är uppdelad i 133 mappar efter teknik.

Bild finns på fram och baksida och på baksidan finns ofta angivet teknik, material, socken mm.

 

Läs mer om Lilli Zickerman och studiesamlingen

Zickermans digitala mönsterskatt komplett!

Zickermans studiesamling

Hemslöjdens vagga: Lilly Zickerman