Handmade Issues: David Thurfjell

David Thurfjell, Handmade Issues 2018

 

Vem är du och vad gör du?

Jag är en religionshistoriker som forskar om vad det innebär att vara sekulariserad på olika sätt. Sverige sägs ju vara ett av världens mest sekulariserade länder, jag undersöker varför det blivit så och vad det innebär för människor. För närvarande skriver jag en bok om den betydelse naturen fått för människor samtidigt som kristendomen marginaliserats.

 

Du kommer prata på Handmade Issues om Längtan.Vad kommer du prata om?

Jag kommer prata om hur Sverige förvandlats under 1900-talet, om moderniseringen framväxten av ett modernt rationellt och urbant Sverige. Jag kommer prata om hur denna utveckling också inneburit att man liksom förskjutit eller berättat bort delar av livet som förut var viktiga och hur det har skapat en hemlig och ordlös längtan tillbaka till ett hem man aldrig upplevt.

 

Vad är hemslöjd för dig?

Jag associerar det till vänlighet och ödmjukhet och också till en sorts stillsam nostalgi.

 

Hur tänker du kring att kunskaper om kulturarv, identitet och tillhörighet, kopplat till handgjort skapande, kan påverka Sverige i en positiv riktning?

Jag tror att det är bra att ha självkännedom och att det är bra att veta varifrån man kommer och vad det är som gjort att man blivit som man blivit. Jag tror också att vi allt mindre lever genom kroppen och händerna och att något riskerar att gå förlorat i den utvecklingen. Det finns en ordlös vila i hantverk som jag tror är välgörande.

 

Fotograf: Susanne Olsson

Handmade Issues 2018