Knyppling – nya bilder från Zickermans studiesamling

knypplade spetsar

Nu publicerar vi fem mappar – runt 600 bilder – med knyppling. Det är bland annat örngott, lakanslister, ärm- och halslinningar, dukar och stycken till bindmössor som finns tillgängliga i Zickermans studiesamling på Digitalt museum.

Textilierna kommer framförallt från Dalarna och Skåne, men även från Blekinge, Hälsingland, Jämtland, Närke, Uppland, Småland, Östergötland och Västmanland.

Om ett par veckor kommer nya bilder från samlingen att publiceras. Följ publiceringen på Instagram: #zickermansstudiesamling, på Hemslöjdens YouTubekanal eller här på hemslojden.org.

För att se de publicerade mapparna med knyppling gå in på https://digitaltmuseum.se/owners/S-HS, sök på mappnummer 45 till och med 50.

Mer knyppling: Just nu pågår en utställning på Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum I glädje och sorg – knypplade kyrkliga textilier. Utställningen görs i samarbete med Svenska spetsar som även anordnar knyppelkafé lördag 21 april och söndag 13 maj kl 14-16.

Se smakprov på delar av knyppelsamlingen:

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.