Följ tråden till vårens stickade skatter

Nu finns spår av stickat överallt. I utställningar, filmer, böcker och tidningar såväl som i Hemslöjdens samlingar, i Slöjdkalendern och på Sätergläntan finns ny och gammal kunskap om stickning att hämta inspiration från. Här hittar du vårens stickade skatter.


Nyutkommet: Senaste numret av Hemslöjd (nr 2) har stickspår som tema. Köp den i Pressbyrån om du inte är prenumerant eller teckna en prenumeration så slipper du missa något nummer.

Passa på: Se Ulla Engquists stickutställning i Bengtsfors innan den 28 april

Sticka och brodera med Britt-Marie Christoffersson

Den nya boken ”Brodera på stickat” kom ut i februari. Boken bygger på en utställning med samma namn som från den 22 april till 10 juni går att se på Landskrona museum. På YouTube kan du även se en film om utställningen. En av Britt-Maries tidigare utställningar ”Stickade tröjor” kommer att kunna ses i sommar på Östergötlands ullspinneri tillsammans med Ann-Mari Nilssons ”Sticka mönster”.

Hashtagga dina egna broderade stickalster och se vad andra har gjort.  Vi lottar ut boken ”Brodera på stickat” till fem av dem som fotat och lagt ut sin bild på Instagram med hashtagen #broderapåstickat.

Vad är hemslöjd för dig Britt-Marie?

– Hemslöjd är möjligheten för varje människa att kunna göra saker med sina händer.

Som barn stickade Britt-Marie kläder till sina dockor. Hon är född och uppvuxen i Borås och hamnade  i textilindustrin efter sin utbildning till textilformgivare. Stickningen behöll hon som en hobby. Läs hela intervjun med Britt-Marie – Grand final i stickarbranschen i Stickspår, Hemslöjd nr 2, 2018. Köp den i Pressbyrån om du inte är prenumerant eller teckna en prenumeration så slipper du missa något nummer.

På Nördic Knitting kan du lyssna på en intervju med Britt-Marie.

Digitala stickspår

Gamla mönster och föremål kan ofta ge inspiration till nya idéer. På Digitalt museum hittar du stickat i såväl Zickermans studiesamling (med över 100 år gamla textilier) som i Hemslöjdens övriga samlingar där det även finns nyare textilier.

Till stickat i Hemslöjdens samlingar

Till mappen stickning i Zickermans studiesamling eller se några smakprov från mappen på YouTube.

Stickkurser & stickkaféer

På Sätergläntan finns i sommar fem olika kurser i stickning, varav tre har platser kvar:

Eller varför inte hänga med på någon aktivitet som finns i Slöjdkalendern?